Ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 με την κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ το 1987 από την Εθνική Ελλάδας ο κόσμος αγάπησε το άθλημα. Στην Λιβαδειά την συγκεκριμένη περίοδο υπήρχε μόνο ένα αθλητικό σωματείο το οποίο δεν μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες τόσων πολλών παιδιών και έτσι δημιουργήθηκε ο Κένταυρος Λιβαδειάς ο οποίος από τότε & μέχρι σήμερα παίζει καθοριστικό ρόλο στο μπάσκετ της πόλης.
Ιστορία




Το 2013 είναι μια στιγμή ορόσημο για την ομάδα η οποία μετά από τις εκλογές που διενεργήθηκαν αλλάζει χέρια & περνά στους Xάρη και Θανάση Σανιδά, Αντ.Κατσαρό, Γιάννη Μπράλιο και Μπάμπη Τσιφή. Παράλληλα μετά & την απενεργοποίηση της ΑΕ Λιβαδειάς απορροφά τις ακαδημίες της και ο Κένταυρος πλέον οργανώνεται σε πρότυπα επίπεδα. Με πολύ αγάπη για τα παιδιά, και το άθλημα η ομάδα σήμερα απασχολεί περίπου 100 αθλητές & αθλήτριες.
Το ταξίδι του συλλόγου ξεκινά το 1994 από τον Ηλία Ιωάννου που με προσπάθεια και μεράκι πραγματοποίησε τα πρώτα βήματα. Ο Ηλίας Ιωάννου, πρώτα ως παίκτης, και εν συνεχεία ως προπονητής και παράγοντας του συλλόγου βοήθησε να διατηρηθεί το μπάσκετ στην Λιβαδειά ζωντανό.
Σε αυτό συνέβαλαν δύο παράγοντες, η πρώτος ήταν η κατασκευή του κλειστού γυμναστηρίου Λιβαδειάς το 1994 το οποίο λειτούργησε ως πολύ υψηλό κίνητρο τη περίοδο αυτή μιας και το μπάσκετ μέχρι τότε παιζόταν σε ανοιχτά γήπεδα και ο δεύτερος ήταν ο μεγάλος αριθμός παιδιών και εφήβων τα οποία ήθελαν να δραστηριοποιηθούν στη καλαθοσφαίριση και να μάθουν να παίζουν το παιχνίδι σωστά.


Κορυφαίες στιγμές της 27χρονης ιστορίας της ομάδας είναι η κατακτήσεις του Παιδικού Πρωταθλήματος της ΕΣΚΑΣΕ για δύο συνεχόμενες χρονιές το 2009 & το 2010. Τη δεύτερη χρονιά μάλιστα η ομάδα μέσα από τα προκριματικά του πανελλήνιου πρωταθλήματος που διοργανώνει η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης κατάφερε να προκριθεί & να συμμετάσχει στο Τελικό Πανελλήνιο πρωτάθλημα το 2010 στη Κύμη (FINAL-6) με αντιπάλους ιστορικές ομάδες της χώρας μας όπως ο Παναθηναικός κ.α. Ήταν μία από τις περιόδους που το μπάσκετ της πόλης λειτουργούσε ενιαία με την καθοδήγηση του Ηλία Ροζάνα και του Δημήτρη Μεργούπη.


Εικόνες από την ιστορία της ομάδας




