cart

Ιστορία

Ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 με την κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ το 1987 από την Εθνική Ελλάδας ο κόσμος αγάπησε το άθλημα. Στην Λιβαδειά την συγκεκριμένη περίοδο υπήρχε μόνο ένα αθλητικό σωματείο το οποίο δεν μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες τόσων πολλών παιδιών και έτσι δημιουργήθηκε ο Κένταυρος Λιβαδειάς ο οποίος από τότε & μέχρι σήμερα παίζει καθοριστικό ρόλο στο μπάσκετ της πόλης.

Το 2013  είναι μια στιγμή ορόσημο για την ομάδα η οποία μετά από τις εκλογές που διενεργήθηκαν αλλάζει χέρια & περνά στους Xάρη και Θανάση Σανιδά, Αντ.Κατσαρό, Γιάννη Μπράλιο και Μπάμπη Τσιφή. Παράλληλα μετά & την απενεργοποίηση της ΑΕ Λιβαδειάς απορροφά τις ακαδημίες της και ο Κένταυρος πλέον οργανώνεται σε πρότυπα επίπεδα. Με πολύ αγάπη για τα παιδιά, και το άθλημα η ομάδα σήμερα απασχολεί περίπου 100 αθλητές & αθλήτριες.

Το ταξίδι του συλλόγου ξεκινά το 1994 από τον Ηλία Ιωάννου που με προσπάθεια και μεράκι πραγματοποίησε τα πρώτα βήματα. Ο Ηλίας Ιωάννου, πρώτα ως παίκτης, και εν συνεχεία ως προπονητής και παράγοντας του συλλόγου βοήθησε να διατηρηθεί το μπάσκετ στην Λιβαδειά ζωντανό.

Σε αυτό συνέβαλαν δύο παράγοντες, η πρώτος ήταν η κατασκευή του κλειστού γυμναστηρίου Λιβαδειάς το 1994 το οποίο λειτούργησε ως πολύ υψηλό κίνητρο τη περίοδο αυτή μιας και το μπάσκετ μέχρι τότε παιζόταν σε ανοιχτά γήπεδα και ο δεύτερος ήταν ο μεγάλος αριθμός  παιδιών και εφήβων τα οποία ήθελαν να δραστηριοποιηθούν στη καλαθοσφαίριση και να μάθουν να παίζουν το παιχνίδι σωστά.

Κορυφαίες στιγμές της 27χρονης ιστορίας της ομάδας είναι η κατακτήσεις του Παιδικού Πρωταθλήματος της ΕΣΚΑΣΕ για δύο συνεχόμενες χρονιές το 2009 & το 2010. Τη δεύτερη χρονιά μάλιστα η ομάδα μέσα από τα προκριματικά του πανελλήνιου πρωταθλήματος που διοργανώνει η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης κατάφερε να προκριθεί & να συμμετάσχει στο Τελικό Πανελλήνιο πρωτάθλημα το 2010 στη Κύμη (FINAL-6) με αντιπάλους ιστορικές ομάδες της χώρας μας όπως ο Παναθηναικός κ.α.  Ήταν μία από τις περιόδους που το μπάσκετ της πόλης λειτουργούσε ενιαία με την καθοδήγηση του Ηλία Ροζάνα και του Δημήτρη Μεργούπη.

1994
Ο Κένταυρος γεννιέται
Ο Κένταυρος Λιβαδειάς ιδρύθηκε το 1994 από τον Ηλία Ιωάννου. Τότε ήταν η πρώτη χρονιά που συμμετείχε σε αγώνες αντρών. Για πολλά χρόνια η ομάδα έχει ενεργή παρουσία στα τοπικά πρωταθλήματα ανδρών.
2010
Στις 6 καλύτερες ομάδες Παίδων στην Ελλάδα
Μεγαλύτερη διάκριση αποτελεί η παρουσία του εφηβικού τμήματος του Κένταυρου στις έξι καλύτερες ομάδες της Ελλάδας, το 2010, με προπονητή τον Βασίλη Ροζάνα και πρόεδρο τον Ηλία Ροζάνα.
2016
Αλλαγή σκυτάλης
Το 2016  ο Κένταυρος μετονομάστηκε σε Κένταυρος - Ακαδημίες ΑΕΛ και μια καινούρια εποχή ξεκίνησε με πρωτεργάτες τους Χάρη και Θανάση Σανιδά.
2017
Βράβευση για τις Ακαδημίες
Τα παιδιά παίζουν πρωταρχικό ρόλο πλέον στην καθημερινότητα της ομάδας και αυτό το γεγονός επιστεγάστηκε με την βράβευση μας απο το StereaBasket.gr για τις αναπτυσσόμενες ακαδημίες το 2017.
2018
Kentauros Summer Camp
To καλοκαίρι του 2018 η ομάδας μας διοργάνωσε το 1ο Kentauros Summer Camp όπου συμμετείχαν σχεδόν 80 παιδιά τα οποια έπαιξαν μπάσκετ, διασκέδασαν και κυρίως αλληλεπίδρασαν μεταξύ τους.
2021
Εγγραφή στο αθλητικό μητρώο
Τον Ιανουάριο του 2021 ο Κένταυρος έγινε και επίσημα το 25ο σωματείο της ΕΣΚΑΣΕ που είναι εγγεγραμμένο στο αθλητικό μητρώο της Γ.Γ.Α.